
اقتصاد پنهان- سبک زندگی یک مسلمان با طراز عاشورایی مبحث این شماره ماست که قصد داریم زندگی امام حسین علیهالسلام را با استناد به قران کریم در حد بضاعت خود ترسیم نماییم. گفته اند: آب دریا را اگر نتوان کشید؛ هم به قدر تشنگی باید چشید
یادداشت / احمد کلاهمال همدانی
میگویند سبک زندگی اصطلاحی است که از دنیای غرب گرفته شده است و به همین سبب هنگامی که این واژه گوشمان را مینوازد و یا میخراشد، بلافاصله فرهنگ و زندگی مردمان غرب را در پیش روی میآوریم . حال آنکه اینگونه نیست در فرهنگ اسلامی اسوه و یا الگو نشانگر سیر زندگی آدمهایی است که ما را به زندگی بهینه و سعادنمند هدایت و راهبری میکنند. به نظر میرسد دنیای غرب این روش را مثل بسیاری از روشهای دیگرشان از دنیای شرق و به ویژه اسلام و مسلمین اخذ کرده اند منتهی آن را با زیرساختهای فکری خود تبیین کرده و انحرافی عظیم در تربیت نسلها و عصرها ایجاد کردهاند.
سبک زندگی یک مسلمان با طراز عاشورایی مبحث این نوشتار است که قصد داریم زندگی امام حسین علیهالسلام را با استناد به قرآن کریم در حد بضاعت خود ترسیم نماییم. گفته اند: آب دریا را اگر نتوان کشید؛ هم به قدر تشنگی باید چشید
در همه مکاتب الهی انس با کتاب و فرمان خدا وجود داشته و بسیاری خود را با آن همنواساخته اند در اسلام نیز انس با کتاب آسمانی قران چنین است: امام حسین علیهالسلام انس ویژهای با قرآن داشت چون منزلتی بزرگ برای آن قائل بود. این پیوند در حکایت زیر نمایان است:
مروان والی مدینه اصرار در بیعت گرفتن از امام حسین علیهالسلام داشت اما امام او را پلید و خود را با استناد به قرآن در آیه «إِنَّمَا یُرِیدُ اللَّهُ لِیُذْهِبَ عَنکُمُ الرِّجْسَ أَهْلَ الْبَیْتِ وَ یُطَهِّرَکُمْ تَطْهِیرًا» «مُطهّر» معرفی میکند. در مکتب ما کسانی که به ناحق و از طریق قاچاق کالا معیشت مردمان را هدف قرار میدهند در حقیقت مثل مروان عمل کرده و پلیدی را به جان خریدهاند پس آنان که اهل مطهرات اند یقینا با مروانیان روزگار سر سازش نخواهند داشت.
«ابن عساکر» روایت میکند: گدایی، میان کوچههای مدینه قدمزنان گدایی میکرد تا به در خانهی امام حسین علیهالسلام رسید در را کوبید و گفت: «ناامید برمیگردد امروز آن کسی که به تو امیدوار باشد و حلقهی در خانه تو را حرکت دهد. تو صاحب جود و معدن بخششی و پدرت کشندهی فاسقان بود.» امام مشغول نماز بود. نماز را به زودی به جای آورد و بیرون آمده و در سیمای اعرابی اثر تنگدستی را مشاهده کرد. برگشت و از قنبر پرسیدند از پول مخارج ما چه قدر مانده است. عرض کرد دویست درهم که فرمودی در بین اهلبیت تقسیم کنم. امام گفتند: آن را بیاور، کسی آمده که از آنها به این پول سزاوارتر است... اعرابی پولها را گرفت و رفت در حالی که میگفت: «اللَّهُ اَعْلم حَیْثُ یجعل رسالَتَهُ؛ خداوند داناتر است به اینکه رسالت خویش را نزد چه کسی قرار دهد. هیچکس از درب خانه اهل بیت نا امید بازنمیگردد.
اگر قاچاق کالا، هستی و زندگی ما را تحت سخترین فشارها قرار داده است نشان از آن دارد که قاچاقچیان حرفه ای و سازمان یافته به ظلمه روی آورده اند و درب غیر را کوبیدهاند. پس با آنان باید ستیزی بیامان داشت و به آنچه امام حسین و یارانش در زدودن فقر از جامعه خواسته اند عمل نمود تا فقر و نادرستی در جامعه اسلامی ما ریشه کن شود این یعنی امید به صاحب خانه دنیا امام حسن و یاران با وفایش
امر به معروف و نهی از منکر پایه حاکمیت دین خدا در جامعه است بنای رفیع جامعهی اسلامی بر ستون مستحکم این حوزه گذاشته شده و مسلمان یقینا با امر به معروف و نهی از منکر جامعه را به سوی اصلاح و درستی هدایت میکند.
یقنا امام حسین علیه السلام مصداق این آیه بود: «وَلْتَکُن مِّنکُمْ أُمَّهٌ یَدْعُونَ إِلَی الْخَیْرِ وَیَأْمُرُونَ بِالْمَعْرُوفِ وَیَنْهَوْنَ عَنِ الْمُنکَرِ وَأُوْلَکَ هُمُ الْمُفْلِحُون؛ باید از میان شما گروهی به نیکی دعوت کنند و به کار شایسته وادارند و از زشتی بازدارند و آنان همان رستگاراناند.»
آن بزرگوار هدف خروج و قیام خود را امر به معروف و نهی از منکر به منظور اصلاح جامعه میدانست و از همین روی بارها و بارها یزیدیان را پند داد و حتی جان خود را برای این فریضه الهی تقدیم حضرت حق کرد.
آن حضرت فرمود: «اِنَّما خَرَجْتُ لِطَلَبِ الأِصلاح فی أَمّهِ جَدّی محمد صلی الله علیه و اله وسلم اُریدُ أَن آمُرَ بِالمَعروف وَانهی عنِ المُنکر...؛ من برای اصلاح در امت جدم محمد -صلی الله علیه و اله وسلم- قیام کردم و امر به معروف و نهی از منکر را طالبم...»
میگویند اصلاح در مقابل افساد است. اگر فسادی در جامعه رخ نماید بر همگان اعم از مردم و مسئولان است که اراده و عزمی استوار داشته باشند تا این فساد رخت برکند. یقینا قاچاق کالا و ارز یکی از مفاسد بزرگ اجتماعی – اقتصادی است که دامان بسیاری از کشورها از جمله ایران اسلامی ما را گرفته است. پس در گام نخست ارادهای ملی و دینی باید فراهم شود تا این افساد بزرگ به اصلاح رسد که این نخست برعهده مسئولان و همگام با آنان بر دوش عامه مردم است. هر کدام از این دوبال کوتاهی کنند در مقابل خداوند و اهل بیت و به ویژه امام حسین (ع) ضامن خواهند بود.
از این روست که میگوییم سعادت ایران اسلامی در صورتی تامین میشود که به دامان اهل بیت و به ویژه امام حسین علیه السلام پناه جوییم و مبارزهای بیامان از پیش از مبادی تا سطح عرضه قاچاق کالا و ارز را سامان دهیم تا قاچاقچیان حرفهای و سازمانیافته بدانند که چه پشتوانهای جامعه و مسئولان آن داشته و دیگر جرأت نکنند تا هستی این کشور بزرگ را به ثمن بخس به خائنان و خود فروختگان قاچاقچی بفروشند.