
اقتصاد پنهان- اهمیت شناخت آسیبهای پوشاک دستدوم خارجی(تاناکورا) و اجتناب از خرید و استفادهی آنها با انتشار ویروس کرونا دوچندان میشود.
امروزه بدون توجه به پیامدهای اقتصادی و آسیبهای ناشی از استفادهی لباسهای دست دوم خارجی (تاناکورا)، با رونق بازار اینگونه لباسها مواجه هستیم.
مصرف انواع لباسهای (مجلسی، زیر و ..)، کیف، کفش، کفشهای ورزشی و ... دست دوم و اثرات ناشی از آن، اغلب دارای ابهام بوده و با سوالات زیر مواجه است:
1. این لباسها قبلاً توسط چه کسانی و در چه شرایطی مصرف شدهاست؟
2. آیا شخص یا اشخاص استفاده کننده قبلی، دارای سلامت لازم برای عدم انتقال بیماریهای ویروسی، قارچی و عفونی بودهاند؟
3. شرایط نگهداری، حمل و نقل آنها از لحاظ بهداشتی رعایت شدهاست؟
4. آیا بهداشتی نمودن این البسه و گندزدایی از آنها امکانپذیر بوده و عملاً مورد تأیید سازمانهای متولی بهداشت کشور هستند؟
5. آیا دستگاهها و سازمانهای مسئول نظارتی و کنترلی، به سلامت و بهداشتی بودن البسه دست دوم خارجی نظارت دارند؟
6. چه آسیبها و خطراتی ممکناست در اثر مصرف اینگونه لباسها متوجه مصرفکنندگان آن بشود؟
7. از نتایج استفاده از البسه دست دوم و استفاده کنندگان آن خبر داریم؟
8. علاوه بر هزینههای اقتصادی این آسیبها و خطرات، آیا این آسیبها قابل جبران و درمان هستند؟
9. آیا اینگونه لباسها عاری از قارچها، ویروسهای شناخته شده یا شناخته نشده (نظیر کووید 19 – کرونا) هستند؟
10. مسؤولیت نهایی آسیبها و خطرات احتمالی ناشی از مصرف البسه دست دوم خارجی و قاچاق، متوجه چهکسی است؟
از سوی دیگر با توجه به اینکه ورود البسه مستعمل خارجی (اعم از: لباسهای مجلسی، زیر و ... ، کیف، کفش، کفشهای ورزشی و ...) ممنوع است، ورود، حمل و نقل، توزیع و فروش این اقلام نیز ممنوع بوده و قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز و سایر قوانین و مقررات مربوطه، مجازاتی را برای عاملین آن پیشبینی نمودهاست.
به نظر برخی صاحبنظران، برخی از افراد به دلیل توان مالی پایین سراغ لباسهای دست دوم خارجی میروند و برخی هم به دلیل شیفتگی در مورد برند این لباسها که در هر صورت لازم است با تفکر و تأمل در خصوص مطالب ذکرشده فوق، رویکرد گرایش به تقاضا و مصرف لباسهای دست دوم خارجی قاچاق اصلاح و در راستای افزایش قدرت اقتصادی و جهش تولید، کالاهای تولید داخلی با کیفیت را از تولیدکنندگان و فروشندگان مطالبه کنیم.
ملاحظات در خرید، فروش و مصرف البسه دست دوم خارجی مشهور به تاناکورا
با توجه به اینکه واردات پوشاک مستعمل خارجی (اعم از: لباسهای مجلسی، زیر و ...، کیف، کفش، کفشهای ورزشی و ...) ممنوع است، ورود، حمل و نقل، توزیع و فروش این اقلام نیز ممنوع بوده و قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز و سایر قوانین و مقررات مربوطه، مجازاتی را برای عاملین آن پیشبینی نموده است.
موضوع ممنوعیت عرضه البسه دست دوم و انهدام کالاهای کشفشده با توجه به اعلام نظر وزارت بهداشت مبنی بر غیربهداشتی بودن و غیراستاندارد بودن کالا و مخاطرات جدی بهداشتی و سلامتی آحاد جامعه، همچنین مباحث مربوط به بیوتروریسم و بیماریهای نوظهور و ناشناخته همواره مورد تأکید بودهاست.
موضوع پیشگیری از عرضه البسه دست دوم خارجی و تغییر کسب و کار فعالین به نوفروشی همواره مشمول برنامههای ابلاغی سالانه دستگاههای ذیربط است، لذا برابر جلسات برگزار شده با محوریت ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز و حضور نمایندگان وزارت کشور، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت اطلاعات، سازمان تعزیرات حکومتی، پلیس اماکن عمومی نیروی انتظامی، اتاق اصناف ایران، اتحادیهها و تشکلهای خصوصی مقرر شد اطلاع رسانی گسترده در خصوص آگاهی مردم از مضرات استفاده از اینگونه البسه و مشکلات پیش آمده برای استفادهکنندگان این کالا صورت گرفته تا ضمن کم کردن تقاضا، شرایطی برای تغییر کسب و کار نیز فرام شود.
با این وجود به دلیل ممنوعیت واردات رسمی و ماهیت قاچاق این کالا، این اقلام نیز مشمول جمع آوری و برخورد با متخلفین است.
واردات، حمل و نقل، توزیع و فروش البسه دست دوم خارجی ماهیت قاچاق دارد
مقرر است وزارت صنعت، معدن و تجارت به همراه اتاق اصناف شرایطی را فراهم آورد که کسب و کار فعالین به نوفروشی تغییر یافته و تسهیلات مورد نظر از قبیل (تأمین کالا با قیمت مناسب، تخفیفات مالیاتی، تخفیفات عضویت در اتحادیه، تسهیلات کم بهره و غیره) برای آنها نیز فراهم شود.
با توجه به ممنوعیت واردات رسمی این کالاها به داخل کشور، همچنین پتانسیل موجود در تولیدات داخلی، تحت هیچ شرایطی امکان عرضه البسه دست دوم خارجی به صورت رسمی وجود نداشته و رسمیت دادن به این کسب و کار غیرقانونی است.
به قیمت از دستدادن سلامت خود، دچار وسوسه شیک پوشی، برند پوشی و ارزانی این لباسها نشوید! بهتر است به محض بروز علائم حساسیتی یا عفونی، لباسها را از بدن خارج کرده و در صورت وجود هر مشکلی به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید.
خرید پوشاک دست دوم خارجی و قاچاق، رسمیت دادن به کسب و کار غیرقانونی
الف: مسایل و مشکلات بهداشتی و سلامت
یکی از مسائل مطرح در استفاده از پوشاک دست دوم یا تاناکورا، رعایت موارد بهداشتی است. آیا استفاده از این نوع پوشاک از لحاظ بهداشتی درست است؟ فروشندگان این لباسها معتقدند این لباسها با مواد ضدعفونی کننده به خوبی شسته شدهاند و مشکلی از نظر بهداشتی برای مصرف کنندگان آنها ایجاد نمیکند؛ اما متخصصان پوست و بیماریهای عفونی نظری خلاف بر این دارند و معتقدند با وجود رعایت چنین نکاتی نمیتوان از بهداشت آنها مطمئن بود.
متخصصین پوست اظهار میکنند بسیاری از میکروبها و از جمله قارچها حتی بعد از شستن این لباسها نیز از بین نرفته و تا مدت زیادی زنده میمانند. بنابراین جوشاندن، شستن و اتو کردن لباسهای دست دوم نمیتواند باعث از بین رفتن کامل آلودگی آنها شود. از سوی دیگر این لباسها حامل انواع بیماریهای واگیردار پوستی هستند که بهداشت افراد سالم را به مخاطره میاندازد.
شاید لباسهای تاناکورا بعد از جوشاندن و شستن و اتو کردن مشکل جدی بهداشتی نداشته باشند ولی هیچگاه نمیتوان توصیه به پوشیدن آنها کرد، چرا که بسیاری از میکروبها، شپش و گالها حتی پس از شست و شو هم از بین نمیروند و در پرزهای لباس باقی میمانند.
قابل ذکر است 10 درصد مراجعان به پزشک یا بیمارستانها را افرادی با حساسیتهای پوستی ناشی از تماس با همین لباسها تشکیل میدهند. بیماریهایی مانند التهاب، اگزمای پوستی و کهیرهای تماسی از طریق استفاده از لباسهای دستدوم حتی ضدعفونیشده، انتقال مییابد. انواع عفونت، زگیل و قارچهای پوستی و بیماریهای انگلی مانند گال و شپش بهوسیله استفاده از لباسهای دستدوم ضدعفونینشده سرایت میکند.
لباسهای زیر و کفشهای دستدوم بههیچوجه قابلیت استفاده ندارند؛ زیرا برای جلوگیری از انتقال بیماریهای انگلی، قارچی و ویروسی باید در دمای بالای 70درجه شستوشو و حتما اتوکشی شوند، در صورتی که این مورد برای کفش قابل اجرا نیست.
استفاده از لباسهای دست دوم خارجی میتواند به آسیبهای جدی ختم شود
دو مصداق از آسیبهای بهداشتی ناشی از مصرف البسه دست دوم خارجی
در سال 1394، شخصی به دلیل خرید و استفاده از کفشهای آلوده به ویروس از چهارراه رسولی، واقع در شهرستان زاهدان پای خود را از دست داد. شهروند زاهدانی یک جفت کفش کوهنوردی دست دوم که بصورت قاچاق به فروش میرسید راخریداری کرد. بعد از مدتی که از کفش استفاده نمود، از ناحیه شصت پا دچار زخم و عفونت شد، معالجات در زاهدان مفید واقع نشد، لذا برای ادامه معالجه وی را به مشهد اعزام کردند که بعد از تشخیص پزشکان به قطع پا انجامید و بعد از مدتی عفونت بیشتر شده تا جاییکه انگشتان دست این فرد نیز دچار سیاهی و عفونت شد و در نهایت فوت کرد.
در سال 1396، تعداد 6 گزارش در سامانه 190 ستاد فوریتهای سلامت محیط و کار وزارت بهداشت به عنوان شکایات مردمی ثبت گردید که متأسفانه استفاده از این لباسهای گندزدایی نشده منجر به وجود گال و همچنین البسه آلوده به شپش که در تصویر قابل رویت میباشد ایجاد بیماری پوستی در استفاده کنندگان نموده است. طبق گزارشهای ثبت شده 85 درصد لباسهای دست دوم گندزدایی نشده، آلوده هستند.
بیماریهای خفته در پوشاک دست دوم خارجی (لباسهای تاناکور)
البسه دست دوم از مبادی گمرکی بهصورت رسمی وارد نمیشود؛ به همین دلیل سالم سازی روی این لباسها صورت نگرفته و ناقل بیماریهای پوستی و عفونی هستند. بررسیهای بهداشتی نشان داده در لباسهای دست دوم میکروبهایی هستند که وقتی شرایط زندگی آنها فراهم میشود، فعالشده و شروع به فعالیت و تکثیر خواهند کرد.
بررسیهای انجامشده روی این لباسها نشان داده که آنها میتوانند منبع انتقال بیماریهای عفونی از جمله: گال، سیفیلیس، سوزاک، هپاتیت A و C باشند. این لباسها ممکن است به عوامل باکتریایی یا قارچهایی آلوده باشند که باعث بروز شپش عانه، ساس و عفونت قارچی تینا شوند. گفته میشود افرادی که این لباسها را میفروشند و کسانی که میخرند، هیچیک از وضعیت سلامت صاحبان قبلی این لباسها باخبر نیستند.
صدمات گاهی جبران ناپذیر ناشی از پوشیدن لباسهای تاناکورا را نباید نادیده گرفت و فراموش کرد، با یک عقبگرد به خبرهای چندماه پیش، خبر فوت شهروند زاهدانی را حتما به یاد خواهیم آورد.
ب: مشکلات بیوتروریسم و بیماریهای نوظهور
سالهاست که پدیده بیوتروریسم به کابوس مردم جهان تبدیلشده است. در این بین واردات کالاهای قاچاق بهویژه پوشاک دستدوم - که بهدلیل نداشتن نظارتهای بهداشتی لازم، ناقل بیماریهای داخلی و عفونی هستند - میتواند نگرانیها را در زمینه بروز بیوتروریسم بین مردم افزایش دهد. با توجه به تنوع جنگهای بین کشورها و برخی شواهد جاری، استفاده از شیوه بیوتروریسم توسط کشورهای متخاصم دور از ذهن نیست. در همین راستا توصیه میشود مردم لباس و کالاهایی را که تولید معتبر داخلی بوده یا از مبادی رسمی قانونی در کشور توزیع و به فروش میرسد، تهیه کنند، لذا لباسهایی که خارج از اتحادیه صنف مرتبط بوده و نظارتهای قانونی بر آنها اعمال نمیشود، احتمال دارد مشکلاتی داشته باشند.
در کنار مشکل قاچاق این لباسها و ضربهای که به اقتصاد کشور میزند، بهداشتی نبودن این اجناس است یکی از مهمترین مشکلاتی است که سبب پلمپ فروشگاههای تاناکورا شده است و هیچ منبع بهداشتی تاکنون این لباسها را تایید و تضمین نکرده است؛ چرا که هویت این لباسها مشخص نیست. اینکه دقیقاً از چه کشوری وارد ایران میشود چه افرادی قبلا این لباسها را پوشیدهاند، اصلا فردی که این لباس را برتن داشته سالم بوده یا دارای بیماری بوده است، لباسهایی که حتی باشستشوی آنها هم نمیشود با اطمینان از بهداشتی و بی¬خطر بودنشان حرف زد؛ زیرا بسیاری از میکروبها و ویروسها با شست و شو به طور کامل از بین نمیرود و خطر به وجود آمدن قارچهای پوستی در افرادی که از جنسهای تاناکورا استفاده میکنند، همیشه وجود دارد. لذا در صورت ابتلای مردم به بیماریهای پوستی و داخلی، نظام سلامت کشور باید هزینههای سنگینی را برای مقابله با بیماریهای ناشی از واردات لباسهای دست دوم و قاچاق پرداخت کند.
نتیجه:
با نگاه به این اتفاق و تفکری هرچند کوتاه میتوانیم دریابیم که باید مشکلات ناشی از خرید و مصرف لباسهای دست دوم خارجی را جدی گرفت و به آن توجه کرد؛ چرا که برخی بیماریها بعد از اینکه دچار آن شدیم راه فراری برای ما نگذاشته و گردابی از بیماری و مشکلات برای ما و اطرافیانمان به وجود خواهد آورد. این موضوع با در نظر گرفتن انتشار ویروس کرونا (کووید 19) و نتایج مشخص آن، بسیار قابل تأمل و محل تفکر است.